Residens – Rid i Jorm

Dukat bord med levande ljus och blommor i inomhusmiljö i Korpens Öga.

Var med och skapa en upplevelseplats utöver det vanliga!

Rid i Jorm, ett företag som erbjuder turridning och boende i natursköna Jormvattnet, bjuder nu in kulturskapare att ansöka om ett kreativt residens för att återuppliva och designa Korpens Öga, en symbolisk byggnad som förmedlar gammal fornnordisk kultur. 

”Vi söker en designer som kan skapa en atmosfär fylld av liv och inspiration, och en person som kan forma en berättelse som speglar vår bakgrund, den lokala kulturen och naturen i närområdet.” 

Residensbeskrivning  
Residenset hos Rid i Jorm ger möjlighet att bidra till återuppbyggnaden av Korpens Öga, en regnbågsformad byggnad på 130 kvadratmeter med skiffergolv, trätak, träväggar och ett yttertak med torv. Byggnaden är utrustad med en eldstad i mitten och erbjuder 10 kvadratmeter som är fria för utsmyckning. I anslutning till huset finns en bäck, en damm, och en bastu med välkomnande relaxavdelning. 

Syftet med residenset: 

  • Skapa en upplevelseplats där god mat och en rogivande stämning, med inslag av musik och konst, gör Korpens Öga till ett lockande besöksmål. 
  • Skapa en nytänkande inredningsdesign med en atmosfär som reflekterar Rid i Jorms historia, naturen och den lokala kulturen. 
  • Utveckla en berättelse som kan bli en röd tråd genom huset och vår verksamhet, samt fylla Korpens Öga med detaljer och element som inspirerar och låter gästernas tankar sväva ut. 

Rollbeskrivning  
Vi söker två kulturskapare, en och från Norge och en från Sverige, som kan bidra till design och berättelse.  

Följande roller behövs: 

  • Designer – Vi söker en designer med expertis inom inredning, design och formgivning. Din uppgift är att vara med och utsmycka Korpens Öga till en unik upplevelseplats. Vi ser detta som en spännande möjlighet att ta fram ett koncept och göra vår lokal till ett annorlunda besöksmål. Du bör ha erfarenhet av att skapa miljöer som är både funktionella och inspirerande, med förmågan att använda lokala material och traditioner för att skapa en plats med själ. 
  • Berättare – Vi söker en berättare som är van att jobba med storytelling. Din uppgift är att hjälpa oss att bevara och utveckla vår kulturmiljö och sägen, som bygger på en lokal fornnordisk saga. Vi är intresserade av en ny twist som har sin bas i vår bakgrund, det lokala och naturen. Du bör ha en bakgrund inom konst, litteratur eller liknande fält, med en förmåga att väva samman historia, natur och kultur på ett kreativt sätt. Om du även är intresserad av musik eller spelar/sjunger själv är det ett stort plus! 

Residensperiod  
Residenset pågår under en vecka vintern 2024–2025, med en slutlig invigning av Korpens Öga planerad till sommaren 2025. Vi inleder med en första träff i oktober och fullföljer residenset under våren 2025.

Ersättning och uppehälle
Resa, kost och logi ingår, samt en ersättning på 35 000 SEK för uppdraget. 

Ansökan
För att ansöka, skicka in en beskrivning av vad du önskar tillföra i residenset, samt CV och ett par exempel på vad du har gjort tidigare. Ange också eventuella specifika färdigheter som är relevanta för residenset. Ansökan ska vara oss tillhanda senast den 23 juni 2024. Skicka din ansökan till anna.vidmark@regionjh.se. Kom ihåg att ange vilket residens du är intresserad av att delta i! 

Efter ansökningstidens slut kommer vi på Samspel63, tillsammans med värden, att välja ut de kreatörer som får delta i residenset. Du får svar på din ansökan senast den 27 juni. 

Vi ser fram emot din ansökan och att tillsammans skapa en unik upplevelse i Jormvattnet! 

Ansök nu och låt dina idéer ta form genom design och berättande! 

Om värden Rid i Jorm 

Rid i Jorm drivs av paret Elin och Ola på heltid. Under sommaren erbjuder de turridning med 25 hästar och boende i ett personligt och familjärt format. År 2024 firar Rid i Jorm 30-årsjubileum.  

Om Korpens Öga  

Korpens Öga är en symbol för Jormvattnet, inspirerad av lokal fornnordisk saga och designad som en jordkula med influenser från Jämtland, Tröndelag, Island och Asterix. Efter en brand är huset nu under återuppbyggnad, med förväntad färdigställande av stommen i oktober 2024. 

Läs mer om oss på vår webbplats. 


Samspel63 är ett Interreg-projekt som stärker KKB-företagare i Jämtland/Härjedalen och Trøndelag. I produktutvecklingsresidensen undersöker vi hur kulturföretagare kan bidra till platser, sammanhang och lokalsamhällen.