Residens – Nordic Soundscapes

Skapa konstverk som blir en del av fjällmiljön! 

Nordic Soundscapes, en ideell förening som främjar möten mellan körsångare, folkmusiker och musikälskare, bjuder nu in två kulturskapare att ansöka om ett spännande residens på Storlien Högfjällshotell.   

”Vi söker en ljud-och bildkreatör och en konsthantverkare, som kan kombinera tradition och nytänkande och skapa ett bestående konstverk i samklang med vår fantastiska fjällnatur.” 

Residensbeskrivning 
Nordic Soundscapes residens är en unik möjlighet för kreatörer att skapa en installation som förenar ljud och bild längs en av Storlien Högfjällshotells leder – Motionsspåret. Installationen ska bestå av olika ljud- och bildspår från årets Nordic Soundscapefestival och presenteras med hjälp av QR-koder på stolpar längs leden. Det ska bli ett varaktigt verk där innehållet kan uppdateras årligen för att spegla nya festivaler.   

Syftet med residenset: 

  • Utveckla miljön kring Storliens Högfjällshotell med ett konstnärligt verk som förbättrar och berikar upplevelsen för besökarna. 
  • Skapa en varaktig installation som består över tid. 
  • Skapa ett konstverk som blir en integrerad del av fjällmiljön. 

Rollbeskrivning 
Vi söker två kulturskapare, en och från Norge och en från Sverige, som kan bidra till ett spännande installationsprojekt. Bland de sökande önskar vi inkludera minst en kreatör med samisk bakgrund, som kan berika gestaltningen i naturen med sitt unika konstnärliga perspektiv. 

Följande roller behövs: 

  • Ljud- och bildkreatör – Vi söker dig med expertis inom ljudinspelning, fotografi och filmning. Du bör även ha kompetens inom redigering och post-produktion av ljud och bild. Dessutom är det en fördel om du kan skapa QR-koder. 
  • Konsthantverkare – Vi letar efter dig som kan skapa konstverk i naturen. Detta gestaltningsuppdrag ska utföras av vädertåliga naturmaterial och installationerna kommer att placeras längs leden för att ge ett enhetligt konstnärligt uttryck.  

Residensperiod 
Residenset pågår i september, under vecka 38, med visst efterarbete fram till och med 10 oktober. 

Ersättning och uppehälle
Resa, kost och logi ingår, samt en ersättning på 35 000 SEK för uppdraget. 

Ansökan
För att ansöka, skicka in en beskrivning av vad du önskar tillföra i residenset, samt CV och ett par exempel på vad du har gjort tidigare. Ange också eventuella specifika färdigheter som är relevanta för residenset. Ansökan ska vara oss tillhanda senast den 23 juni 2024. Skicka din ansökan till anna.vidmark@regionjh.se. Kom ihåg att ange vilket residens du är intresserad av att delta i! 

Efter ansökningstidens slut kommer vi på Samspel63, tillsammans med värden, att välja ut de kreatörer som får delta i residenset. Du får svar på din ansökan senast den 27 juni. 

Vi ser fram emot din ansökan och att tillsammans skapa en unik upplevelse i Storlien! 

Ansök nu och låt dina idéer ta form! 

Om värden Nordic Soundscapes 

Nordic Soundscapes är en ideell förening som grundades 2016 och verkar för att främja möten mellan körsångare, musiker och musikintresserade genom att förena tradition och nyskapande. Föreningen arrangerar årligen en folkmusikstämma som bjuder in till gemenskap, kreativitet och musikaliska upplevelser i natursköna miljöer.  

Läs mer på deras webbplats. 

Om Storlien Högfjällshotell 

Storlien Högfjällshotell är inte bara ett hotell, utan en komplett fjälldestination. Med 3000 hektar mark erbjuder hotellet en alpin skidanläggning, backrestaurang, skidskola, skiduthyrning, längdspårsarena, vandrings- och cykelleder – allt under deras egen förvaltning. Drivna av passion strävar de efter att ge besökare en oförglömlig upplevelse 


Samspel63 är ett Interreg-projekt som stärker KKB-företagare i Jämtland/Härjedalen och Trøndelag. I produktutvecklingsresidensen undersöker vi hur kulturföretagare kan bidra till platser, sammanhang och lokalsamhällen.