← Se alla inlägg
2024-09-09

Studieresa till Trondheim Calling

Intervju med Henke Brannerydh på Rockpodden

Ta del av Henke Brannerydhs studieresa till Trondheim Calling. Han berättar om musikaliska höjdpunkter, nätverkande och visioner för framtida samarbeten mellan Sverige och Norge.


Hej Henke! Kan du berätta om Trondheim Calling 2024?

Ja, absolut! Trondheim Calling är en helt norsk showcasefestival som äger rum den första helgen i februari varje år. Det är ett kul evenemang där hela den norska musikbranschen samlas för att delta i seminarier på dagarna och njuta av en massa konserter på kvällarna. Det bjuds på allt från americana-pop till dödsmetall.

Vad var syftet med din resa till Trondheim Calling?

Jag åkte till Trondheim Calling för att träffa personer som vill vara med och stärka rockbranschen i Jämtland, Härjedalen och Trøndelag. Festivalen erbjöd en perfekt plattform för att nätverka och skapa kontakter med viktiga aktörer inom den norska musikscenen. Målet är att bygga ett starkare samarbete och utbyte mellan våra regioner.

Vilka deltog i festivalen?

Festivalen lockar en mängd olika deltagare från den norska musikbranschen, inklusive artister, band, skivbolag, agenter och andra branschfolk.  

Kan du dela med dig av några höjdpunkter från festivalen?

En av de största höjdpunkterna för mig var den musikaliska mångfalden. Det var ett myller av konserter med norska stjärnskott på kvällarna, vilket var otroligt inspirerande att se!

Vad är din personliga reflektion över festivalen och möjligheterna till samarbete över gränsen?
 

Festivalen erbjuder en utmärkt möjlighet att nätverka och skapa kontakter inom den norska musikscenen. Men jag märkte också att det saknades internationella artister och delegater, vilket gjorde att det ibland kändes som en sluten krets. Det norska musiklandskapet verkar skilja sig en del från det svenska, med en trygghet och finansiering som gör att många artister inte ser behovet av att söka sig utanför Norge. Många verkar nöjda med att bara spela inom landet eftersom de kan leva på sin musik där.

Vad tar du med dig från denna upplevelse?

Jag tror fortfarande på idén om ett större och mer fruktbart utbyte mellan Norge och Sverige. Men hur vi bäst uppnår detta och vilken typ av stimulans som krävs för att få till ett organiskt utbyte är något som behöver utforskas vidare. Det är en komplex fråga som kräver mer dialog och samarbete.

Tack Henke, för att du delade dina tankar och insikter!

Ja, såklart! Jag ser fram emot att se hur vi kan ta det här vidare.  

Tindved Logotyp